"Verwachtingen die we niet kunnen inlossen" - algemeen directeur Ida Verleyen in De Ochtend

GZA Zorg en Wonen - 12 06 2020

“Er zijn verwachtingen gecreëerd die we niet kunnen inlossen”

 

Algemeen directeur Ida Verleyen was op 10 juni te gast in De Ochtend op Radio 1. Ze schetst hoe we als woonzorggroep strikt de maatregelen moeten toepassen, maar dat GZA Zorg en Wonen – en bij uitbreiding de hele woonzorgsector – in snelheid genomen wordt door de Vlaamse taskforce. De communicatie over de versoepeling in het persbericht week af van de richtlijnen die later werden gecommuniceerd door de Vlaamse overheid, dit maakte van de directie de boeman.

 

“Vorige vrijdag (5 juni) hebben we, net als iedereen, het persbericht van de Vlaamse taskforce gelezen. Daarin stond dat elk woonzorgcentrum een eigen regeling kon uitwerken. We lazen ook concreet wat dit dan onder andere zou betekenen. Dat is natuurlijk verwachtingen creëren bij het grote publiek die we vandaag nog niet kunnen inlossen.” … “Er was heel wat onbegrip. We losten de verwachtingen niet in en ontvingen daarop heel wat klachten wat een bijkomende belasting was voor de medewerkers.”

 

Ze maakt haar stelling concreet aan de hand van twee onderwerpen die voor bewoners en bezoekers in de woonzorgcentra bijzonder belangrijk zijn: de mogelijkheid voor bewoners om het woonzorgcentrum te verlaten en het opnieuw opengaan van de cafetaria. Helaas klopte deze mededeling niet met de richtlijnen die volgden op de persmededeling. “In die richtlijnen werd voor beide thema’s gesteld dat er nog bijkomende richtlijnen zouden volgen. Daar dit niet gebeurde stelden we in onze communicatie op maandag en dinsdag dat er slechts een beperkte versoepeling zou volgen vanaf woensdag 10 juni.”

 

Ze gaat verder: “We hebben uiteindelijk dinsdagavond rond 22u te horen gekregen dat een bewoner tóch het woonzorgcentrum zou mogen verlaten, al zij het onder strikte maatregelen. Ook de cafetaria zou kunnen openen onder randvoorwaarden vergelijkbaar met deze voor de horeca.”

 

Dit allemaal vanaf woensdag 10 juni. “Als de horeca zegt ‘we hebben weinig tijd gekregen’, kan ik u zeggen dat tussen 22u ’s avonds en 8u ’s morgens een absoluut minimum is.”

 

Weet dat elke woonzorgcampus zijn uiterste best doet om snel een aangepaste bezoekregeling te voorzien en zoveel mogelijk bezoekers in aangename en veilige omstandigheden te verwelkomen!

 

 Je kan het hele interview beluisteren op:

https://radio1.be/programma/de-ochtend/radioitem/woonzorgcentra-mogen-iets-meer-bezoekers-ontvangen-er-zijn-verwachtingen-gecreeerd-die-wij-niet/20785