Verhoogde waakzaamheid gevraagd, helpt u mee?

GZA Zorg en Wonen - 23 07 2020

Extra veiligheidsmaatregelen en een aangepaste bezoekregeling

Het aantal nieuwe Covid-19 besmettingen stijgt fors in onze provincie. We vinden het als woonzorgvoorziening voor kwetsbare mensen onze verantwoordelijkheid om tijdig naar een verhoogde waakzaamheid te gaan. Door opnieuw extra veiligheidsmaatregelen in te voeren proberen we besmetting met het coronavirus te vermijden én hopen we geen verdere drastische maatregelen te moeten nemen.

De extra veiligheidsmaatregelen kunnen verschillen per campus. We houden rekening met 2 factoren die bepalend zijn voor het risico op besmetting. Enerzijds monitoren we het lokale besmettingsgevaar: het aantal besmettingen in de eigen en omliggende gemeenten van de woonzorgcampus. Anderzijds beoordelen we hoe de algemene voorzorgsmaatregelen door bezoekers, bewoners en medewerkers worden nageleefd. De inschatting gebeurt door de lokale directie en de coördinerend raadgevend arts.

GZA Zorg en Wonen wil u alvast informeren over de volgende maatregelen die – deels opnieuw, deels gewijzigd – in onze woonzorgcampussen worden toegepast:

  • Bezoeken kunnen enkel nog op afspraak. De online agenda is opnieuw beschikbaar. Ga naar onze locaties en klik daar verder.
  • We geven de voorkeur aan bezoek in de cafetaria en tuin. Op de meeste campussen is  geen bezoek meer mogelijk in de kamer van de bewoner. Op die manier kunnen we de sociale afstand beter bewaren. 
  • Als bezoeker draagt u gedurende het hele verblijf op de woonzorgcampus een mondmasker, dat u zelf meebrengt. Bij het cafetariabezoek mag u het masker afzetten; wanneer u aan tafel zit en uiteraard tijdens het eten en drinken. Zodra u de tafel verlaat vragen we u opnieuw het masker te dragen.
  • Een knuffel geven of elkaar aanraken is enkel mogelijk als zowel bezoeker als bewoner een mondmasker dragen. 
  • De campus verlaten kan nog. We raden wel sterk af om iets te gaan eten of drinken buiten de muren van de campus. Vermijd ook druk bezochte plaatsen. Geef de voorkeur aan een wandeling in openlucht en neem de verantwoordelijkheid om uw naaste steeds een mondmasker te laten dragen. Een feest of daguitstap met familie of vrienden vormt in de huidige omstandigheden een groot risico. We raden dit dan ook af en willen vermijden dat de bewoner nadien 14 dagen in kamerisolatie dient te verblijven.  
  • Verder blijven we ieders medewerking vragen voor de toepassing van de algemene voorzorgsmaatregelen: vaak de handen wassen, ontsmetten, afstand houden en mondneusmasker dragen is de boodschap.  

We vinden het niet fijn om familie en medewerkers dit nieuws te moeten brengen en begrijpen dat dit opnieuw bezorgdheden en negatieve gevoelens kan oproepen. Ondanks het onprettige nieuws is het onze gezamenlijke taak om kwetsbare bewoners, hun bezoekers en onze medewerkers gezond te houden.  
 
Wanneer het aantal besmettingen verder zou stijgen, zien we ons genoodzaakt verdere maatregelen te nemen. Denk aan een verbod om de campus te verlaten en een verdere beperking van de bezoekregeling. Het is belangrijk om te weten dat we enkel zullen overgaan tot een volledig bezoekersverbod wanneer dit wordt opgelegd vanuit de overheid of wanneer er een virusuitbraak op de campus zou zijn. Daarom eerst deze warme, belangrijke oproep om er samen met ons alles aan te doen de heropflakkering van de coronacrisis in te dijken.