Onze bakens van vertrouwen, de vrijwilligers

GZA Zorg en Wonen - 05 12 2022

Vandaag, 5 december, is de Internationale Dag van de Vrijwilliger (IDV). Ook voor GZA Zorg en Wonen zijn vrijwilligers van onschatbare waarde. Lieve vrijwilliger, je bent een steunpilaar van onze werking. Daarom spreken we jou rechtstreeks aan!

We kunnen altijd op jou rekenen, in goede en uitdagende tijden. Je staat altijd voor ons klaar, met helpende handen en dragende schouders. Door jouw hulp kunnen bewoners met familieleden in de cafetaria bijpraten. Dankzij jouw aanwezigheid kunnen we een uitstap met meerdere personen organiseren. Jouw ondersteuning geeft ons de kans aandacht te besteden aan interactie met bewoners, bezoekers, familie en onze eigen medewerkers. Jouw handen verfraaien dagelijks onze organisatie, letterlijk en figuurlijk. We grijpen deze Internationale Dag van het Vrijwilligerswerk aan om jullie te bedanken.

Vrijwilligerswerk kan vele vormen aannemen. Als voorbeeld zetten we vandaag graag drie vrijwilligers van wzc Sint-Bavo in het spotlicht! Hubert zorgt al jaar en dag voor het onderhoud van de tuinen. Hij zal tijdig nieuwe plantjes planten en alles op tijd en stond water geven. Onkruid krijgt geen kans, desnoods zal hij het op handen en knieën verwijderen. Daniëlla ontpopte zich doorheen de jaren tot een uitstekende chauffeur. Bij uitstappen brengt ze de bewoners veilig heen en terug – uiteraard mét de glimlach – en is ze op zo’n dag ook begeleider. Daarnaast kan Sint-Bavo op haar rekenen om op de leefgroep een ontbijt te verzorgen, of samen met de kine de bewoners aan te moedigen bij het groepsturnen. En wat te zeggen van Lieve? Ze ging al jaren geleden met pensioen, maar laat de woonzorgcampus niet los. Ze helpt nog vaak mee op ‘haar’ vroegere leefgroep, springt regelmatig bij de begeleiders van het team wonen en leven, en bezorgt de bewoners een leuke tijd. Alsof dat niet genoeg is, is ze nog steeds een actief en volwaardig lid van het pastoraal team.

Daniëlla, Lieve en Hubert Daniëlla, Lieve en Hubert

Ook in Boechout gaat deze IDV niet onopgemerkt voorbij. Wzc Sint-Mathildis organiseerde tijdens de week van de vrijwilliger, in maart, al een vrijwilligersfeest. Nu werkten ze bijkomend nog een heuse dag uit waar de vrijwilligers uitgenodigd worden op een verwenontbijt, gevolgd door een aangename wandeling. Op deze manier gaat de woonzorgcampus het jaar gezellig nabespreken en toont ze haar dankbaarheid voor de onuitputtelijke inzet van de vrijwilligers. Bovendien krijgt iedereen hierdoor de kans om elkaar beter te leren kennen en kunnen fijne contacten en ideeën ontstaan.

In onze woonzorgcampussen zijn vrijwilligers niet weg te denken uit het dagelijkse wonen en leven. In elke campus zet een Hubert, Daniëlla of Lieve zich onbaatzuchtig in. Dank jullie wel allemaal, jullie zijn stuk voor stuk bakens van vertrouwen!

Het vrijwilligersteam van wzc Sint-Mathildis Het vrijwilligersteam van wzc Sint-Mathildis