Kleinschalig wonen in De Bijster, in een prachtig nieuw gebouw

De Bijster - 08 03 2021

In Essen bouwt woonzorgcampus De Bijster al bijna twee jaar aan een prachtig nieuw gebouw. De oplevering stond gepland voor de zomer, maar de werken zijn bijzonder vlot verlopen. Ondanks de coronacrisis is de nieuwe locatie enkele maanden vroeger dan voorzien klaar. De zorgvorm ‘kleinschalig wonen’ vindt hier binnenkort een gloednieuw onderkomen.

Het idee voor de nieuwe constructie groeide uit de twee leefgemeenschappen Iduna en Hestia. In De Bijster wonen deze twee groepen bewoners al langer in huiselijk ingerichte flats. Binnen de visie van ‘kleinschalig wonen’ nemen de bewoners deel aan dagdagelijkse activiteiten zoals koken, boodschappen doen en de was plooien. Een vaste medewerker begeleidt hen hierin, maar de bewoners leven vrij zelfstandig, voelen zich betrokken en dragen bij tot het dagelijks leven.

Stilaan noopten de voormalige flats tot renovatie. In functie van de zorgnood van zowel ouderen uit de buurt als bewoners in De Bijster, werd geopteerd voor een volledig nieuw gebouw. De woonzorgcampus benutte alle kansen om de visie van ‘kleinschalig wonen’ in de nieuwbouw te verwerken.

Van concept naar concretisering

De Bijster kiest om in de nieuwe locatie twee homogene leefgroepen te huisvesten. Enerzijds zullen er 8 kamers bewoond worden door ouderen met een lichte vorm van dementie. Zij verhuizen mee met hun leefgemeenschap Iduna of Hestia. Aan de andere kant vinden we 8 kamers waar personen met jongdementie zullen wonen. Het hedendaagse gebouw is in spiegelbeeld opgetrokken. De in totaal 16 woongelegenheden zijn ruim en licht, hebben ingebouwde kasten en een eigen badkamer met inloopdouche.

Elke leefgroep heeft een eigen leefruimte, eetkamer en keuken. Opvallend is het het ruime karakter, de huiselijkheid en de mooie lichtinval. De keukens zijn voorzien van alle moderne apparaten en voldoende werkruimte. Hier kunnen de bewoners zeker en vast samen hun potje koken! De gezelligheid van een moderne open haard nodigt in de grote leefruimte uit tot samenzijn. De volledige inrichting weerspiegelt de visie en het samen wonen en leven van het ‘kleinschalig wonen’.

Het gebouw ademt rust en straalt een collectief feel-good gevoel uit. Het is een echte thuis, waar de bewoners zacht gestimuleerd worden om zelf te ondernemen en activiteiten op hun eigen tempo mee te doen. De Bijster is steeds voorloper geweest in de opvang voor personen met dementie en streeft zo lang mogelijk naar huiselijk wonen. Naast huiselijkheid en actief bezig zijn is er ook ingezet op comfort en veiligheid. Zo genieten de bewoners van een domoticasysteem met automatische verlichting, zonnewering, klimaatcontrole en ventilatiesysteem in een tot in de puntjes geïsoleerd gebouw. Wifi voor bewoners en bezoekers is vanzelfsprekend, net als ruime toegangen voor rolstoelafhankelijke bewoners en het ontbreken van drempels.

Een extra troef is het geavanceerd oproepsysteem met bewegingsdetectoren. Zo kunnen medewerkers hulp aan de bewoner bieden nog voor hij of zij de oproepknop ingedrukt heeft. De campus combineert een dwaaldetectiesysteem met detectoren aan de toegangen en heeft een state-of-the-art brandveiligheidssysteem.

Foto © noordernieuws.be Foto © noordernieuws.be

Overgangsfase

De vroegtijdige oplevering biedt De Bijster de kans om in de gebouwen van de andere leefgroepen ook een aantal renovatiewerken uit te voeren. Denk aan schilderwerken, renovatie van de badkamers, het vernieuwen van vloer en schrijnwerk waar nodig. We opteerden er dan ook voor om het nieuwe gebouw tijdelijk in gebruik te nemen voor de bewoners wiens afdeling gerenoveerd wordt. Leefgroep 2 mag de spits afbijten. Dan verhuizen de bewoners van leefgroep 1 tijdelijk naar leefgroep 2, terwijl hun afdeling gerenoveerd wordt. Vervolgens komen ook de leegroepen 3 tot en met 6 aan bod.

De bewoners vinden de tijdelijke verhuis best ok. Door vooraf goed te communiceren over de verhuisbewegingen creëerde De Bijster zelfs een collectief enthousiasme bij de bewoners.

Voor de bewoners van ‘kleinschalig wonen’ is het nog even wachten, maar zij mogen aftellen naar de verhuis die zoals gepland voorzien is in juni 2021.

Foto © noordernieuws.be Foto © noordernieuws.be
Foto © noordernieuws.be Foto © noordernieuws.be