Thuiszorg en residentiële ouderenzorg: samen sterk!

Sint-Camillus - 01 04 2020

Over de muren heen

 

Onze sector toont meer dan ooit waar het zorgideaal voor staat. Een prachtig voorbeeld ontwikkelde zich spontaan in wzc Sint-Camillus. In volle coronacrisis slaan zij de handen in elkaar met thuiszorg vleminckveld. De uiterst gemotiveerde Christ’l en Brigitte, zorgverleners bij thuiszorg vleminckveld, maken tijdelijk de overstap naar wzc Sint-Camillus, om mee in de bres te springen.

 

In het bestrijden van Covid-19 is het voorkomen van besmetting de eerste pijler. Dat vraagt van onze woonzorgcampussen een uiterst professionele reorganisatie van de zorgverlening. Omschakelen van leefgroepwerking naar kamerzorg. Dit betekent dat alle bewoners zoveel mogelijk op de kamer blijven waardoor de intensiteit van de zorg stijgt. Praktische voorbereidingen, medicatie toedienen en opvolgen, vaste teams per bewoner. En iedereen wordt even warm en vriendelijk begroet en bejegend als anders.

 

Alle spelers in de ouderenzorg begrijpen wat dit met zich meebrengt. Zo ook thuiszorg vleminckveld. Deze organisatie ziet zich eveneens genoodzaakt door diverse coronamaatregelen om hun planning te wijzigen. Daarbij zagen zij kans om enkele van hun medewerkers voorlopig elders in te schakelen. Twee zorgverleners twijfelden niet en lieten meteen hun hart spreken.

 

"Het doet goed om te zien hoe zorgverleners, over de bedrijfsmuren heen, de nood zien om hun talent en ervaring elders in te zetten."

Saskia De Swert, campusverantwoordelijke wzc Sint-Camillus

 

Christ’l en Brigitte hebben hopen ervaring en startten dinsdag meteen mee 'met de vroege'. Campusverantwoordelijke Saskia De Swert is blij met een aantal extra handen. "Beiden hebben zichzelf onmiddellijk kandidaat gesteld, treden uit hun comfortzone van thuiszorg, en zijn supergemotiveerd. Het doet goed om te zien hoe zorgverleners, over de bedrijfsmuren heen, de nood zien om hun talent en ervaring elders in te zetten. En ons vast team heeft hen meteen in de armen gesloten", aldus Saskia.

 

Voorlopig blijven Christ’l en Brigitte een tweetal weken. Afhankelijk van hoe de Covid-19 crisis evolueert wordt een verdere samenwerking bekeken.