Reactie op bekendmaking vaccinatiegraad WZC

GZA Zorg en Wonen - 29 09 2021

De overheid heeft een vrijwillige bevraging georganiseerd bij de woonzorgcentra in Vlaanderen met betrekking tot de vaccinatiegraad van de medewerkers en stelt de gegevens online beschikbaar. GZA Zorg en Wonen stelt deze info reeds enkele maanden ter beschikking via haar website. Hierbij gegeven we u graag een update van de resultaten.

Waar we in juli over een vaccinatiegraad van de medewerkers van 87,39% spreken, kunnen we nu berichten over een stijging tot 89,63% in september. Hieronder ziet u de vaccinatiegraad van de medewerkers per campus.

We hebben, samen met de meeste woonzorgcentra van de provincie Antwerpen, besloten om niet deel te nemen aan de bevraging van het VIKZ (Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg).

De voornaamste argumenten om dit niet te doen zijn:

  • De overheid beschikt reeds over alle gegevens, weliswaar in verschillende databanken.

  • Het werk wordt naar de ouderenzorg toegeschoven omdat de overheidsdiensten niet goed samenwerken. Dit op het moment dat de werkdruk ongelooflijk toegenomen is door stijgende afwezigheden in de zorg en aanhoudende coronamaatregelen in de woonzorgcentra.

  • De data die aangeleverd moeten worden druisen in tegen de GDPR-wetgeving (er is een negatief advies van onze DPO (data protection officer)).

  • We niet akkoord zijn dat de vaccinatiegraad iets zegt over de kwaliteit van zorg.

Bij GZA Zorg en Wonen kiezen we voor transparantie en duidelijkheid, onze vaccinatiegraad was ook zonder overheidstussenkomst reeds openbaar beschikbaar.

 

Met achting,

Ida Verleyen, Algemeen directeur