GZA Zorg en Wonen bijna virusvrij!

GZA Zorg en Wonen - 20 05 2020

UPDATE 26/05/2020 - WZC De Bijster, Hollebeek en Cadiz zijn bij het plaatsen van deze update ook coronavrij verklaard! Op dit moment is er dus in geen enkele woonzorgcampus van GZA Zorg en Wonen nog een Covid-19 besmetting. Dit dankzij de inspanningen van al onze medewerkers. Goed nieuws, en een boodschap van hoop. Toch vergeten we niet wat het virus teweeg heeft gebracht. We blijven uiterst veilig werken en bijzonder waakzaam onze warme zorg verlenen. 

 

Elke dag opnieuw staan onze medewerkers klaar om het beste van zichzelf te geven. Sinds het opduiken van de coronacrisis gaan zij tot het uiterste om het virus buiten onze woonzorgcampussen te houden. Of om bij het vaststellen van een besmetting efficiënt en veilig te handelen en tegelijk de warmste en best mogelijke zorg te verlenen.

Ondanks al deze inspanningen bleek het onmogelijk om onze campussen virusvrij te houden. Wij maken een stand van zaken op en willen dit transparant communiceren. Zo weet u hoe het coronavirus evolueert binnen GZA Zorg en Wonen.

 

De cijfers tot en met 15 mei

Bovenstaande grafiek toont de evolutie van het aantal bewoners binnen GZA Zorg en Wonen met zowel een bevestigde besmetting als een vermoeden van besmetting. Eerder berichtten we dat we op 9 april te maken hadden met een besmettingsgraad van 3%. Sint-Camillus, Cadiz, Sint-Vincentius, De Bijster en Hollebeek bleken het hardst getroffen. Op dat moment waren 5 campussen coronavrij.

Deze tendens zette zich de afgelopen maand verder. Bovenvermelde campussen kenden vanaf half april een forse stijging van het aantal besmettingen. Sinds de 2e week van mei stabiliseerde de situatie en telden we nog slechts enkele besmettingen.

Overlijdens

 

We betreuren in totaal 37 overlijdens als rechtstreeks gevolg van een coronabesmetting. Sint-Camillus en Hollebeek zijn het zwaarst getroffen. We kunnen het verband tussen het aantal overlijdens en de uitbraak van Covid-19 niet negeren. Toch een nuance bij deze cijfers: voor GZA Zorg en Wonen stellen we vast dat er de laatste maanden (februari, maart, april en tot 15 mei 2020) in totaal 106 bewoners overleden ten opzichte van 91 bewoners vorig jaar (2019) tijdens dezelfde periode. Van deze 106 overlijdens in 2020 zijn er 37 ten gevolge van Covid-19, 35% dus. De tweede grafiek toont dit goed aan.

Hoop

 

Ons medeleven gaat uit naar alle getroffen families en medebewoners van deze campussen. De mentale impact van overlijdens door corona – het virus in huis hebben – valt niet te onderschatten. Toch willen we benadrukken dat onze medewerkers preventief bijzonder goed werk hebben geleverd, en we steeds snel hebben gehandeld bij een uitbraak. Daarvan getuigen de campussen waar geen besmetting werd vastgesteld, en de directe aanpak van de campussen waar het virus toch wist binnen te dringen.

En we durven hopen op nog meer beterschap. Uit de gerapporteerde cijfers blijkt dat op 18 mei enkel De Bijster, Hollebeek en Cadiz met telkens 1 bewoner met (een vermoeden van) Covid-19 nog even strijd moeten leveren tegen het virus. Alle andere campussen zijn vandaag virusvrij!

Aan een prognose op lange termijn durven we ons niet wagen, maar nu bezoek terug mogelijk is wordt de dalende trend ook in de praktijk voelbaar voor iedereen. We blijven uitermate waakzaam, nemen stap voor stap, maar hopen zo snel mogelijk over een volledig coronavrij GZA Zorg en Wonen te kunnen spreken.