Bezoek in het woonzorgcentrum kan weer vanaf 18 mei

GZA Zorg en Wonen - 11 05 2020

Bezoek in het woonzorgcentrum kan weer vanaf 18 mei. Maak vooraf een online afspraak.

 

Na een eerder vals startschot, is het dan zover: de overheid heeft beslist dat bezoek in het woonzorgcentrum weer mogelijk zal zijn vanaf 18 mei. Aan die beslissing gaan heel wat overwegingen vooraf. Het is niet makkelijk het evenwicht te vinden tussen het individuele en het algemene belang, tussen menselijkheid en veiligheid.

De woonzorgcentra van GZA Zorg en Wonen organiseren zich om binnen de strikte voorwaarden die de overheid ons oplegt een zo veilig mogelijke bezoekersregeling uit te werken.  Bezoek kan enkel op afspraak dus elk bezoek dient vooraf gepland te worden. We trekken hiervoor de digitale kaart. Familie zal het bezoek via een online agenda kunnen vastleggen, in navolging van de online agenda’s die we kennen van bij onze arts en kinesist.

 

Wanneer we te restrictief zijn om de veiligheid te garanderen, riskeren we het menselijke uit het oog te verliezen. Wanneer we alleen kijken naar het warmmenselijke, wordt het onveilig.

 

Hoe werkt het online afsprakensysteem ?

Via een zeer gebruiksvriendelijke agenda kan u, zonder inlogaccount,  na het invullen van enkele noodzakelijke gegevens meteen een afspraak vastleggen. U ontvangt na het maken van een afspraak een bevestigingsmail met alle praktische info die nodig is om het bezoek veilig te kunnen laten doorgaan. De dag voor de afspraak krijgt u een herinnering .

Wie mag op bezoek komen ?

Er kan maximum 1 bezoeker per bewoner per week een afspraak maken. Deze persoon hoeft niet steeds dezelfde te zijn – u kan dus als dochter van een bewoner gerust afwisselen met broer en zus. Hou het aantal verschillende bezoekers wel zo beperkt mogelijk.  Dieren zijn niet toegelaten.  Er kan maar 1 persoon per keer op bezoek, wat ook het meebrengen van (klein)kinderen uitsluit. Uiteraard blijven ook zieke personen of personen die positief testen op Covid-19 thuis.

Waar moet het bezoek rekening mee houden ?

  • Sociale afstand blijft de regel : de bezoeker dient op elk moment 1,5 meter afstand te houden van anderen, ook van de persoon die hij/zij komt bezoeken. Kussen, knuffelen en aanraken kan dus jammer genoeg (nog) niet.
  • Wij vragen u voor en na het bezoek uw handen te wassen met zeep. Wij voorzien eveneens handontsmetting bij aankomst en vertrek.
  • Om contact-tracing door de overheid toe te laten registreert u zich vooraf als bezoeker.
  • De bezoeker brengt een stoffen mondmasker mee en draagt dit tijdens het ganse bezoek. Wij mogen en kunnen u – mede om die reden – geen drankje of versnaperingen serveren.  Breng gerust een cadeau, een bloemetje of iets lekkers mee, wij zorgen ervoor dat uw naaste er nadien op de kamer van kan genieten.

Deze bezoekregels kunnen nog aangevuld worden met concrete richtlijnen van elk woonzorgcentrum. Bij het inrichten van de bezoekersruimte en het organiseren van de begeleiding zullen we rekening moeten houden met de infrastructuur en de mogelijkheden op elke campus. 

Gelden dezelfde regels voor bezoek in een assistentiewoning ?

Bezoek in een assistentiewoning is – zoals in de privécontext – mogelijk vanaf 10 mei. Een weekje eerder dus.  Als bewoner van een assistentiewoning vragen we u maximum 2 bezoekers tegelijk te ontvangen en niet meer dan 4 verschillende personen.

U hoeft als familielid vooraf geen afspraak te maken. Neem vooraf wel contact op met de woonassistent om te bespreken hoe het bezoek zo veilig mogelijk kan verlopen. De veiligheidsmaatregelen qua sociale afstand, handhygiëne en het dragen van een mondmasker zoals hierboven vermeld gelden ook bij bezoek in een assistentiewoning.

Hou er rekening mee dat de bovenstaande regels op elk moment kunnen wijzigen. Heeft u vragen over de specifieke bezoekersregeling, neem gerust contact op met de campus.