Bankcontact in Kalmthout

Sint-Vincentius - 08 10 2020

Gastvrijheid is een belangrijk onderdeel van de visie van GZA Zorg en Wonen. Het nastreven van deze universele waarde krijgt binnen het kader van woonzorgvoorziening altijd een extra dimensie. Om de identiteit van onze bewoners te vrijwaren en een herkenbare leefomgeving te bieden is het onontbeerlijk om in de buurt verankerd te zijn en blijven. We hechten daarom veel belang aan de samenwerking met lokale partners en werken mee aan allerhande initiatieven.

In Kalmthout vind je momenteel een mooi voorbeeld. Wzc Sint-Vincentius en lokaal dienstencentrum Kruisbos nemen er deel aan het project Bankcontact. Ze werken samen met andere initiatiefnemers en plaatselijke verenigingen aan de Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheidszorg. Onder het motto ‘Samen veerkrachtig: neem plaats op onze bank’ nodigen de gemeente Kalmthout en de deelnemers uit om eens op zoek te gaan naar banken in de buurt.

De bank dient als rustpunt en draagt als ontmoetingsplaats bij tot samenhorigheid. In de tuin van wzc Sint-Vincentius, het Kruisbospark, noemt de bank aan de petanquebaan tijdelijk ‘Samen aan de haak’. Ze werd helemaal ingepakt met creatief werk van de haaksters van het lokaal dienstencentrum Kruisbos. Ook enkele bewoners en medewerkers van het woonzorgcentrum leverden een bijdrage.

De haaksters van LDC Kruisbos kozen voor het thema petanque! De haaksters van LDC Kruisbos kozen voor het thema petanque!

Overal in Kalmthout adopteren verenigingen, organisaties, zorginstanties en buurtwerking een plaatselijke bank en zetten die op een of andere manier in de kijker. Rap Op Stap stippelt wandelroutes uit langs de deelnemende banken.

Een andere partner is Buurtlink. Dit netwerk van vrijwilligers is in elke wijk van Kalmthout actief. Ze vullen de professionele dienstverlening aan en bieden een helpende hand aan thuiswonende ouderen, of andere zorgbehoevenden die niet altijd op eigen houtje bij iemand terecht kunnen.

De bewoners van de assistentiewoningen van wzc Sint-Vincentius gaan ook maandelijks op Buurtkoffie bij deze organisatie. Zo onderhouden ze de band met de verschillende wijken en blijven ze in contact met elkaar en anderen. Zodra de coronapreventiemaatregelen het toelaten, zullen deze bijeenkomsten weer kunnen doorgaan.

De ‘gehaakte’ bank staat nog tot 10 oktober in het Kruisbospark. Een mooie bestemming voor een herfstwandeling!