Aandacht voor de Werelddementiedag

GZA Zorg en Wonen - 24 09 2021

Deze week staan we stil bij de Werelddementiedag. Deze vond plaats op 21/9. De week staat in het teken van personen met dementie en iedereen die bij deze personen betrokken is. Voor onze woonzorgcampussen denken we aan de bewoners met (jong)dementie, mantelzorgers, familie en vrienden van bewoners en alle zorg- en hulpverleners. De campussen schonken aandacht aan het thema door bijvoorbeeld een knoop in de zakdoek te leggen en samen een boom of muur hiermee te versieren. Dit universele teken om niets te vergeten staat symbool voor het streven naar een dementievriendelijke omgeving en maatschappij.

GZA Zorg en Wonen werkt nauw samen met het Expertisecentrum Dementie Orion ism PGN. Zij zetten iedereen, betrokken bij het thema dementie, letterlijk in de bloemetjes dankzij Plantencentrum Mampay uit Viersel. Ze deelden 300 viooltjes uit aan personen met dementie, mantelzorgers en alle mogelijke betrokken hulpverleners in ZNA Hoge Beuken met een welgemeende ‘Dikke merci voor wat je doet’.

Nadia Hainaut en Anouck de Bruijn delen viooltjes uit namens het Expertisecentrum Dementie Orion Nadia Hainaut en Anouck de Bruijn delen viooltjes uit namens het Expertisecentrum Dementie Orion

De geheugenkliniek ZNA Hoge Beuken is 1 van de 12 erkende geheugenklinieken in België. Personen met een (vermoeden van) (beginnende) dementie kunnen hier terecht voor multidisciplinaire diagnostiek, psycho-educatie en cognitieve ondersteuning. Dankzij de sterke samenwerking tussen het regionaal Expertisecentrum Dementie en de Hoge Beuken Geheugenkliniek werd deze actie een warm en groot succes.

Ook vanuit de overheid werd de nodige aandacht geschonken. Minister Beke lanceerde officieel het nieuwe Dementieplan op het online event ‘Schatten in Vlaamse dementiezorg’. Je kan het webinar hier bekijken. Alle expertisecentra dementie in Vlaanderen organiseerden samen dit online event. Er werden verscheidene schatten inzake dementiezorg overheen Vlaanderen ontluikt.

Tot slot willen we ook de persoonlijke connectie van Anouck de Bruijn onder de aandacht brengen. Anouck werkt voor het Expertisecentrum Dementie Orion en vertelt het ontroerend verhaal van haar mama, bij wie op 55-jarige leeftijd jongdementie werd vastgesteld. Je kan het nalezen op de website van de VRT. Ze vertelt haar verhaal op Werelddementiedag omdat mensen vaak niet weten wat (jong)dementie inhoudt. “Het durven benoemen en bespreekbaar maken is heel belangrijk”, aldus Anouck.